Hoppet om mänskligheten

Jag har en märklig fascination av katastroffilmer. Framförallt filmer som utspelar sig i någon form av avlägsen framtid.
Det blir oftast väldigt spekulativa filmer, där handlingen kretsar kring laglöshet eller någon form av påhittad elit tagit makten över jorden och förtrycker dess befolkning med utstuderad ondska.
Alla som till exempel sett triologin Purge förstår vilken typ av film jag pratar om. En natt om året är alla brott tillåtna, inklusive mord och förövaren riskerar ingen påföljd.
Och det är – om än även otroligt makaber – något av en eggande tanke vad som händer med människan när man slipper stå till svars för sina handlingar. Frågan är vad många av oss faktiskt skulle ta oss för i ett sådant läge.
Grejen är att exakt samma fenomen kan ses i verkliga livet, långt bort från Holywoods fiktiva verklighet. Höjdare som fifflar med pengar, går på strippklubbar och besöker bordeller i tron att ingen ser dem.
Men största praktexemplet är förstås hur det är på internet, vilken ton människor tar sig friheten att använda mot varandra när man inte står öga mot öga. Du behöver på nätet inte stå till svars för du kläcker ur dig, risken att åka dit för hot, kränkningar och hetsbrott är minimal. Och den friheten har en tendens att ta fram den onda sidan hos människan.
Nej, det är ingen positiv bild av människan jag målar upp här. Men ibland känns det som att det räckar att klicka runt litegrann på internet så behöver man inte många minuter för att ge upp hoppet om mänskligheten. I synnerhet om man hamnar på sidor som avpixlat, flashback och andra mindre nogräknade sidor.
 

 
Bilden lånad från The Morgan foundation