Synen på yttrandefrihet

Det är faktiskt lite komiskt när man tittar på vilken syn folk har på yttrandefrihet. För mig är yttrandefrihet att man kan yttra vilka åsikter som helst utan att myndigheterna agerar på ett negativt sätt. Det vill säga att jag kan yttra mina egna åsikter utan att myndigheterna förföljer, fängslar eller torterar mig. Till exempel. Sen tar jag inte för givet att jag kan använda vilka plattformar som helst eller att jag alltid kommer förbli oemotsagd.
Men befinner man sig åsiktsmässigt någonstans ute på högerkanten, är situationen den totalt motsatta. Då är man nämligen övertygad om att yttrandefrihet innebär att man i vilka forum som helst ska få yttra sina åsikter utan att få mothugg överhuvudtaget. Det spelar ingen roll ifall någon kommer med en så enkel kommentar som jag håller inte med dig eller att man blir blockad från en Facebooksida eller att ens kommentar blir bortplockad från en blogg – oavsett, anser man att ens yttrandefrihet blivit kränkt.
Hur intelligensbefriat är det inte att resonera på detta sätt?! Nu senast står Alexander Bard högt upp på listen av personer som fått sin yttrandefrihet kränkt. Han har givetvis sin fulla rätt tycka vad han vill om kvinnor, invandrare och #metoo. Men meningsmotståndarna har naturligtvis samma rätt att yttra att man inte håller med – i yttrandefrihetens namn. Om man låter bli att fråga personer ute på högerkanten vill säga. För då är det bara personer med ungefär samma åsikter som en själv som har rätt att yttra sig – får man mothugg så är det yttrandefriheten som kränks.
I yttrandefrihetens namn måste man naturligtvis även tåla mothugg oavsett vilket politiskt läger man tillhör. Sen är det kanske inte självklart att man får leverera sina åsikter på vilken plattform som helst, men det är en helt annan sak. Att man inte får framföra sin åsikt på en viss blogg, Facebooksida eller hemsida är faktiskt inte en kränkning mot yttrandefriheten, sen kan du tycka vad du vill.
 

 
 

 
Bilderna lånade från The objective standardMax Gustafsson