Våldtäkt på Facebook

Idag åtalas tre män för en våldtäkt som inträffade i Uppsala den 22 januari i år. Två av dem åtalas för våldtäkt och den tredje mannen för medhjälp till våldtäkt. Männen är mellan 18 och 24 år.
Tillsammans ska de ha våldtagit och filmat när de våldtog en kvinna i 30-årsåldern. Kvinnan var påverkad av alkohol och därmed i en särskilt utsatt situation.
Enligt åtalet misstänks en 18-åring och en 20-åring ha våldtagit kvinnan, medan den tredje åtalade misstänks för medhjälp till våldtäkt alternativt underlåtenhet att avslöja våldtäkt då han filmade hela våldtäkten. Han ska också under tiden ha fällt kränkande yttranden om kvinnan och skrattat samtidigt som han på nära håll filmat händelserna med sin mobiltelefon.
Den filmande mannen åtalas även för grovt förtal då han istället för att försöka avstyra eller ingripa ska ha uppmuntrat de andra två.
Det misstänkta övergreppet kom till polisens kännedom genom att vittnen ringde och larmade om att det sändes live i en sluten grupp på Facebook. Polisen kunde då ta sig till platsen och avbryta det hela. Åtta av de som bevittnade övergreppet live ska vittna under rättegången.
 
En våldtäkt i sig är alltid en fruktansvärd och vedervärdig handling. Men som alltid, finns det olika grader av helvetet – och de här killarna har verkligen ställt till ett höggradigt helvete för den stackars kvinnan. Det är faktiskt svårt att hitta ord för vad man känner och tänker när man läser om detta. Förbannad. Spyfärdig. Äcklad. Svårt att veta vilket man ska välja, vad man än väljer så känns det inte som att orden är tillräckligt starka.
Jag önskar verkligen killarna åker på ett kännbart straff, men tyvärr har jag inga större förhoppningar om det. Visserligen verkar bevisläget rätt bra med tanke på att inte mindre än åtta vittnen kommer vittna under rättegången. Men det är ju ett känt faktum att våldtäkt inte värderas särskilt högt vad gäller straff i den svenska rättsskipningen. Den stackars kvinnan är ett utsatt för ett trauma som det säkerligen kommer ta åratal att komma över, medan gärningsmannen i bästa fall är på fri fot igen inom några få år.’
Att det är svårt att döma i våldtäktsfall har jag all förståelse för. Oftast saknas det vittnen, liksom många gånger teknisk bevisning och därmed står ofta ord mot ord. Så det kanske inte är så konstigt att det är ofta som gärningsmännen går fria. Men när gärningsmännen ändå fälls, blir straffen rent skrattretand med tanke på vad de faktiskt ställt till med för sina offer…
 

 
AB 1 DN 1
 
Bilden lånad från Smålands Dagblad (bilden är tagen i ett annat sammanhang)