Källkritikens dag

Så är ytterligare en dag tillförd i almanackan att hålla reda på, nämligen Källkritikens dag som infaller den 13 mars. Normalt brukar jag mest dra lite på läpparna, lättsamt rycka på axlarna och tänka att ”jaha ytterligare en onödig dag att hålla reda på”.
Men vissa saker är lite viktigare än andra att lyfta fram och då kan sådana här dagar var ett bra sätt. Bland många andra sätt, givetvis.
När jag själv gick i skolan, tyckte jag lärarna tryckte rätt hårt på att man skulle vara källkritiskt och nog med vilka källor man använde till olika arbeten i skolan. Det var långt innan internets genombrott, som ju gjort källkritiken ännu viktigare.
Internet är ju rena guldgruvan när det kommer till att hitta information, men ställer också högre krav på oss användare att tänka ett steg till.
Jag har personligen ingenting emot nya kanaler för till exempel nyhetsförmedling. Men det är faktiskt mycket svårare att hitta seriösa konkurrenter till de redan etablerade medierna. Mycket på grund av att de alternativa allt som oftast skiter högaktningsfullt i källkritik, faktakoll och i många fall även etik och moral. Skriver man bara en någorlunda välformulerad text som man får att låta trovärdig, är det trots allt inte särskilt svårt att få en ofta enorm spridning på den.
Tyvärr tror jag faktiskt att de högerextrema vindar vi ser dra över världen har just internet att tacka för att dessa onda krafter fått fäste de sista åren. Där har vi ju Avpixlat och liknande sidor som fått fotfäste genom att sprida mer eller mindre befängda ”nyheter” utan minsta lilla tillstymmelse till faktakoll eller källkritik.
Frågan är väl bara när Donald Trump ska lära sig att kolla fakta innan han öppnar sin stor trut?
 

 
DN 1 2 3
 
Bilden lånad från Bamse