Ja, tyvärr är det billigare att ta bilen i Skåne ibland

dyrare_kollektivtrafikVänsterpartiet kämpar alltid för att hålla biljettpriserna i kollektivtrafiken så låga som möjligt. Vårt långsiktiga mål är att all kollektivtrafik ska vara helt avgiftsbefriad. I Skåne har tyvärr trenden varit den motsatta. Ända sedan Region Skåne bildades så har taxorna i Skånetrafiken ökat dramatiskt. Sedan 1999 har priserna i kollektivtrafiken höjts med över 47 %. Priserna i övrigt i samhället har bara höjts med 21 %. Det är alltså ett hårt slag mot resenärer i Skåne. 

I slutet av 2016 gjordes biljettsystemet i Skåne om totalt. Vi var många som protesterade och ville att man skulle titta på detta en gång till. Systemet som S och MP drev igenom drabbar nämligen glesbygden extra hårt med väldigt stora prisökningar. Prishöjningarna har nu blivit så höga så att det faktiskt börjar bli billigare att ta bilen (om man har någon) än att åka kollektivt själv eller med vänner eller sin familj.

I dagens Kristianstadsbladet finns en artikel där journalisten Clifford Johansen har granskat detta. Han finner i sina uträkningar att av 20 destinationer så är det billigare att ta bilen i 16 av fallen om man reser med sin familj eller vänner. Detta är bakvända världen. Det är självklart att vi borde rigga ett biljettsystem som är så billigt som möjligt och som gör det enkelt att välja att åka kollektivt.

Nä, gör om och gör rätt!

/Sara Svensson

PS1! För er som prenumererar på Kristianstadsbladet finns artikeln publicerad här: Billigare ta bilen än bussen i flera fall.

PS2! Vill du läsa mer om Vänsterpartiet i Skånes politik för en kollektivtrafik att lita på?

En presentation av Vänsterpartiets politik: En kollektivtrafik att lita på

Vårt förslag istället för dagens dyra biljettsystem: