Skjutgalen debatt

Ska man tro media, ska man uppenbarligen vara glad att man inte bor i Göteborg eller Malmö. Det verkar numera vara rena Vilda Västern i de här två städerna med skjutningar och sprängdåd var och varannan dag.
Senast igår sköts en ung man ihjäl vid Möllevångstorget i Malmö. Hittills har ingen gärningsman gripits för det dådet.
Att det är obehagligt, tragiskt och hemskt med alla skjutningar håller säkerligen varje normalfuntad människa med om. Men det är faktiskt aningen komiskt att följa debatten kring skjutningarna, inte minst när man glider in på vad som ska göras för att komma till rätta med problematiken.
För vissa tycks den enda tänkbara lösningen vara att stoppa invandringen, då löser sig de allra flesta av de problem vi har här i Sverige. I synnerhet om vi samtidigt utvisar de personer med utländsk påbrå som redan befinner sig här. Vilket då skulle bli en ganska stor majoritet av befolkningen om man börjar räkna efter. Och det är klart – ju färre människor som befinner sig på en och samma plats, ju färre brott kommer begås. Så är det ju, krasst uttryckt. Utvisar vi merparten av vår befolkning, finns inga människor kvar som begår brott helt enkelt.
Men man gör det också väldigt enkelt för sig att skylla problematiken på en viss del av befolkningen. Jag håller med om många delar i debatten, om att vi måste komma tillrätta med segregering och utanförskap, att polisen behöver mer resurser (sen kan jag ha timslånga utläggningar om polisens organisation, som skulle kunna vara flera ljusår långt mer effektiv än vad den är idag), införande av hårdare straff och vettigare saker för dagens ungdomar att göra på sin fritid. Man kan prata om attitydförändringar, vapenamnestier, att ge mer resurser till skolan och en lång rad olika åtgärder.
Det är garanterat merparten av dessa åtgärder som krävs – och säkerligen fler därtill. Men att börja babbla om att den enda lösningen är att stoppa invandringen är både naivt och okunnigt.
 
Självklart finns det invandrare som begår brott och givetvis skall dessa individer lagföras precis som alla andra. Men det är just fenomenet att kategorisera människor som jag vänder mig emot och tycker är väldigt oroväckande.
Jag blundar inte för den problematik vi ser i Göteborg och Malmö (till exempel), men det är otroligt många åtgärder som behövs för att stoppa trenden. Det vissa tycks glömma är att de flesta invandrare sköter sig medan det också finns många ”ursprungssvenskar” som begår brott. Ska dessa personer också utvisas då, eller??
Just den man som sköts till döds igår, är tidigare dömd för natkotikabrott och stölder och har även suttit häktad, misstänkt för delaktighet i en grov gruppvåldtäkt. Det sistnämnda brottet har han dock frikänts ifrån. Men han var uppenbarligen inte Guds bästa barn, det är i alla fall säkert. Fast det är egentligen irrelevant, då det finns ytterst få saker – om ens något – som kan försvara ett mord. Samtidigt om man naturligtvis kan spekulera i om skjutningen var någon form av uppgörelse till exempel…
Men det är ett förflutet som inte har med nationalitet att göra, utan helt andra saker. Folk på högerkanten hojtar gärna om att hederskultur måste bekämpas och att vi som försvarar en frikostig invandringspolitik även skulle försvara invandrare som begår brott. Det sistnämnda är givetvis helt befängt, jag har aldrig hört någon försvara brott i sammanhanget att min vill ha en frikostig invandringspolitik.
Och självklart ska hederskultur bekämpas med alla tillgängliga medel. Men dristar man sig till att hävda att vi på vänsterkanten försvarar invandrare som begår brott vågar nog jag hävda att folk på högerkanten försvarar svenskar som begår brott. Vi har åtskilliga svenska män som regelbundet misshandlar sina flickvänner/fruar/sambos/partners/barn – något som i sig också är en form av hederskultur. Det bara ter sig lite annorlunda.
 
Jag undrar bara när debatten äntligen ska börja handla om de faktiska problemen och inte etnicitet, ursprung eller religionstillhörighet? Kommer vi någonsin dit hän?
 

 
Bilderna lånade från SVT 1, 2