Galenskap före kunskap

Jag försöker följa en och annan blogg och på så vis vara delaktig i bloggosfären mer än att bara knappa på min egen blogg.
De flesta av de bloggare jag följer, håller jag med i någon utsträckning i deras värderingar och jag kan se likheter i hur vi lever våra liv. Men det finns faktiskt ett par bloggare som jag i grund och botten inte har den blekaste aning om varför jag faktiskt följer dem. Kanske är det för att jag provoceras? Eller är det för att det ofta är rätt ronde att slänga in någon spydig kommentar som helt går emot det bloggaren (och många av dennes följare) står för? Eller är det helt enkelt för att jag tycker synd om den aktuelle bloggaren och dennes meningsfränder?
Det finns säkerligen flera förklaringar, men den som ligger närmast är nog att jag finner det rätt roande att läsa de galna inläggen och att se reaktionerna i kommentarsfältet när jag tydligt visar att jag inte håller med bloggaren och/eller de andra som kommenterat inläggen.
Den – i sammanhanget – mest harmlösa bloggaren är Marcus Birro. Han är en ganska vilsen själ, som ibland kan ha nästan lite vettiga åsikter men andra gånger rör sig farligt nära områden som hat, rasism och okunskap. Allt är svart eller vitt, det finns liksom inget mellanting i Birros oftast ganska trångsynta värld. Råkar man sedan bara andas något om invandring i kommentarsfältet är det som släppa en hatstorm av sverigedemokrater lös. Aftonbladet och Expressen skulle kunna gotta sig i veckor om ”hat-chock”, ”läsarstorm” och en lång rad andra märkliga uttryck om de höll koll på det rätt aktiva kommentarsfältet på Birros blogg.
 
Men den märkligaste av de bloggar jag läser regelbundet är nog ändå Apg29. Bloggaren själv, Christer Åberg, är djupt religiös, abortmotståndare, homofob och islamofob långt ut i fingerspetsarna. Just nu är det väl också läge att förtydliga att jag inte följer bloggen för att jag håller med om Christers många gånger rent sjuka åsikter. Det har snarare med att göra att det är rätt roande att röra om i grytan av frireligiösa homofober med lite liberalare åsikter emellanåt.
Men på Apg29 samlas de mest märkliga åsikter, bland såväl bloggföljare som hos bloggaren själv. Vi kan hitta personer som fortfarande är helt övertygade om att jorden är platt, personer som på fullaste allvar menar att judeförintelsen aldrig ägt rum liksom att homosexualitet är att jämställa med pedofili och tidelag. Plus en massa annat religiös trams och svammel förstås.
Jag har generellt ingenting emot religion, oavsett vilken religion man tyr sig till. Jag har heller ingenting emot yttrandefrihet och att alla ska få komma till tals. Men det Marcus Birro och Christer Åberg har gemensamt är att de inte kan respektera sina meningsmotsåndare. Enligt dem själva sitter de inne på den enda existerande sanningen och de kan inte under några som helst omständigheter godta att det finns folk som tycker annorlunda än vad de själva gör.
Jag brukar tänka att folk får ha hur knäppa åsikter de vill, så länge de kan respektera att det finns personer med andra åsikter och infallsvinklar. Man behöver inte hålla med varandra så länge man respekterar varandras åsikter och olikheter. De är ofta jag själv skrattar åt andra människors nästan bisarra vanföreställningar av verkligheten, men så länge de kan respektera att jag har min uppfattning kan jag åtminstone visa dem min respekt.
Men när det kommer till de här två personerna (liksom andra människor i samma sits), har jag ytterst svårt att visa min respekt för dem. Väldigt mycket på grund av de inte kan respektera mig för att jag har en annan åsikt än vad de har… Och samtidigt kan jag inte låta bli att läsa deras bloggar. En märklig situation på nåt vis…
 

 
Bilden lånad från Clipartfox