En bank utan kontanthantering är som en skoaffär utan skor

Senast tiden har jag av någon anledning samlat på mig lite väl mycket kontanter. Numera betalar man ju oftast med kort, så att ha större summor i kontanter känns rätt lönlöst. Så beslutet att sätta in pengarna på kortet var förstås rätt självklart.
Men fasen vad tji jag fick när jag försökte få banken att ta hand om mina kontanter. Något som jag själv anser är en av bankens huvuduppgifter.
I hela mitt liv har jag varit trogen Handelsbanken, till stor del för att de är billiga med få eller låga avgifter för vardagsärenden – och att de hitintills även haft kontanthantering på den stora merparten av sina kontor. Till skillnad från många av de andra storbankerna.
Men nu var det helt plötsligt stört omöjligt att hitta något kontor som ville ta emot mina kontanter. Under några dagar har jag sökt upp fem av Handelsbankens kontor i centrala Stockholm, på både Södermalm, Östermalm och Norrmalm. Av dessa kontor var det ett som hade kontanthantering – och då bara under några timmar på förmiddagen (jag missade givetvis den tiden, då jag besökte kontoret på eftermiddagen).
Jag kanske är gammalmodig av mig, men jag anser ändå att en banks huvuduppgift är att hantera pengar. Oavsett om det rör sig om kontanter eller som transaktioner via ett kredit-/betalkort. Att en bank slutar hantera kontanter känns lika absurt som en skoaffär som slutar sälja skor eller att hotell slutar hyra ut rum övernattning.
Det där rånrisk och liknande, som jag misstänker är ett av argumenten för att inte hantera kontanter, känns ändå som ett rätt vekt argument. Dels för att man då låter de kriminella vinna, men också för att jag tänker att det inte borde vara omöjligt att minimera riskerna för rån ännu mer. De flesta vet hur en banklokal oftast ser ut i Sverige idag. En ganska öppen lokal, där vem som helst med lätthet kommer in och ut under kontorets öppettider. Nu är jag ingen säkerhetsexpert, men det känns som att inte borde vara omöjligt att bygga om lokalerna för att göra dem säkrare. Visserligen skulle det kosta, men så är det ju med säkerhet.
 

 
Bilden lånad från Sydsvenskan