Pengar är till bekymmer både för fattig och för rik

Jag vet inte om det är tragiskt eller komiskt vad pengar gör med vissa människor. Men somliga som kommit upp sig lite i samhället tycks framgången stiga åt huvudet totalt och man tycks anse att man står över andra människor så det står härliga till.
De allra flesta jobb jag haft under mitt yrkesliv har jag på ett eller annat sätt haft med människor att göra och jag har alltid upplevt exakt samma sak. Nämligen att de soom kommit upp sig lite i samhället ofta tycks anse stå över oss som inte haft samma ekonomiska framgång i livet.
Under mina första år i Stockholm jobbade jag på Posten i Danderyd, överklassens högborg. När man hade körningar till folk i de allra förmögnaste delarna av Djursholm och Stocksund blev man i princip alltid korrekt och trevligt bemött. Där hittade man ofta folk som var infödda i rika familjer och växt upp  den miljön. Och de verkade inte alls ha några som helst problem med att en fattiglapp till brevbärare kom och ringde på deras dörr.
Men något helt annat var det när man kom till de ”sämre” delarna av Danderyd, där man hittade lite mer normalstora villor och till och med en och annan radhuslänga. Där bodde de nyrika, de som kommit upp sig en aning. De som visserligen var relativt välbärgade, men inte förmögna och hade råd att betala några miljoner extra för en normalstor villa bara för den ligger i Danderyd – en villa som varit avsevärt billigare om den legat i Sollentuna eller Huddinge.
Många gånger blev man rejält snorkigt och nonchalant bemött, många visade med all önskvärd tydlighet att de tyckte att de stod långt över mig i hiarkin bara för att de hade några nollor fler än mig på sina kontoutdrag och lönebesked.
Ungefär samma attityd möttes jag av när jag sedan fick jobb som passkontrollant på Arlanda. När representanter från familjer som Bonnier och Wallenberg gick genom passkontrollen, blev man i princip alltid respektfullt bemött. Men när det var mellanchefer på väg på någon tjänsteresa någonstans, var man knappt luft värd.
 
Visst är det en väldigt grov generalisering, självklart finns det väldigt många undantag. Åt båda hållen. Men varje gång jag praktiskt taget nonchaleras av någon som tycker sig stå över mig på grund av skillnad i ekonomi, vet jag inte om jag ska tycka synd om personen eller bara skratta åt det hela. Det är verkligen skrämmande vad pengar kan göra med en människa. Att vissa har ett sådant behov av att visa att de ”lyckats” i livet bara för att de råkar ha lite pengar på banken. 
Nu är visserligen den risken rätt liten, men skulle jag själv hamna i den sitsen någon gång att jag klättrar uppåt i lönestegen rejält hoppas jag innerligt att jag inte blir likadan. Måtte jag fortfarande ha lite medmänsklighet kvar och inse att alla behövs, att oavsett inkomst förtjänar man att bemötas med respekt…
 

 
Bilden lånad från Webinkomst