Fråga till Dag Bergentoft (M)? Är Oxelösundsmoderaterna villiga att ge SD mer luft under vingarna?

Vi lever i en allvarlig politisk tid. Högerextrema och rasistiska rörelser växer i vår omvärld. Kvinnor och HBTQ-personers rättigheter attackeras. Ekonomisk högerpolitik kombineras med mycket konservativa värderingar. Förra veckan gav moderatledaren Anna Kinberg Batra det historiska beskedet att Moderaterna bryter isoleringen av Sverigedemokraterna. Moderatledaren vill dessutom att Alliansen lägger fram en gemensam budget redan till hösten 2018 och är beredd att fälla regeringen med hjälp av SD. Men Moderaterna är inte beredda att inleda ett regeringssamarbete med SD.

Det är en illusion att tro att det går att göra sig beroende av ett parti för att regera utan att ge dem inflytande i frågor som är viktiga för dem.

Det är i detta läge som Moderaterna väljer att bjuda in Sverigedemokraterna till politisk makt. Under lång tid har de närmat sig varandra. Trots det vore det ett avgörande steg att ge ett rasistiskt parti makten att bestämma vem som är Sveriges statsminister och vad statsbudgeten ska innehålla.
I SN kunde vi läsa att grannkommunens  Moderata Oppostitionsråd Anna Af Sillén, närmar sig att söka stöd hos Sverigedemokraterna. Hon uttalade sig om att:

”– Inför nästa val kommer jag jobba för att få majoritet i Nyköping tillsammans med våra Allianspartier. De är våra aktuella samarbetspartners. Sedan kommer jag jobba för att få mesta möjliga stöd från samtliga övriga partier för våra förslag.” På frågan om hon tycker att SD är ett rasistiskt parti svarar hon:

”– Ja, jag delar inte alls SD:s värdegrund men vi har att hantera att svenska folket har röstat in dem i riksdagen och även här lokalt. Jag tror på dialog snarare än utfrysning, säger Af Sillén.”

I Oxelösunds kommunfullmäktige har vi förvisso en dysfunktionell Svergedemokratisk partigrupp, som på möte efter möte har manfall på någon av deras tre stolar.
De tillfällena som de har varit uppe i talarstolen sedan de kom in i kommunfullmäktige 2010 går att räkna på en hand. De är nästan aldrig är uppe i talarstolen.
De lämnar inga motioner eller interpellationer, de deltar inte i debatten. De röstar dock på moderaternas och högeralliansens förslag.
Till nästa val kan dock den situationen förändras. SD kommer med all sannolikhet rösta med högern och ge dem stöd. De kan också bli mer talföra.
Är Oxelösundsmoderaterna villiga att ge dem mer luft under vingarna?

Frågorna till Dag Bergentoft som är vårt moderata oppositionsråd är därför:

Hur kommer högern att agera i Oxelösund?

Har ni redan börjat med samtal för att bjuda in Sverigedemokraterna i högervärmen, eller tar ni större ansvar för att hålla de rasistiska yttringarna utanför Oxelösundspolitiken?

Hur ser ert ställningstagande ut inför nästa val?

Vad gör ni om vågen mot all förmodan skulle tippa över till högerns och SD:s fördel?

Oxelösundsborna förtjänar ett svar? Kommer Oxelösunds Moderater ta detta avgörande steg att ge ett rasistiskt parti makten att bestämma vem som styr Oxelösund och vad kommunbudgeten ska innehålla. 

SD försvarar ivrigt vinster i välfärden och röstar aktivt emot att stärka löntagarnas rättigheter. Deras ekonomiska politik gynnar de allra rikaste. Moderaterna har å sin sida tagit över centrala delar av SDs migrationspolitik. Även tidigare när Sverige har tagit emot många människor på flykt har vissa sagt att det varit omöjligt. Men de människor som kom då är nu en självklar del av vårt samhälle. Samtidigt som vi tog emot flyktingar byggde vi då upp en stark välfärd. Vår moderna historia visar att Sverige kan både värna rätten till asyl och ha en välfärd av världsklass. Vi vill göra det nu också. Sverige behöver investera i alla människor som bor här, både nya och gamla svenskar. Här finns ett vägval. När Sverige nu växer vill vi göra lönsamma investeringar och en ordentlig utbyggnad av välfärden. Det är dags att investera i framtiden. Vänsterpartiet är den tydligaste motkraften till de blåbruna. Ingenting är ödesbestämt – framtiden avgörs av oss alla tillsammans.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *