Hells neighborhood

Fastnar för en artikel på DN.se om den flyktingfamilj från Kongo som kom i höstas i kom som kvotflyktingar till Sverige. Av Migrationsverket placeras de i en villa i Saltsjö-Boo, en villa som numera ägs av Nacka kommun. Kan inte låta bli att förfasas över den konflikt som tycktes blossa upp in flyktingfamiljen ens kommit på plats i den sömniga förorten.
Grejen är nämligen att Hells Angels tidigare huserat i huset, men när Nacka kommun köpte villan för att gör flyktingboende av den, protesterade närboende och ville hellre ha kvar Hells Angels som grannar. Ett av mejlen lyder ”Vi har under våra 10 år aldrig känt obehag eller rädsla för nuvarande hyresgästerna Hells Angels, snarare tvärtom. De har aldrig skrämt våra barn eller betett sig illa. Däremot nu, om det enligt rykten skall placeras 18 flyktingbarn, kommer våra barns spontanlek och öppna dörrar vara ett minne blott”.
”Jag kräver att ni kan garantera att vi (…) ska kunna röra oss fritt, klädda på det sätt vi alltid kunnat utan att bli uttittade eller antastade eller i grövre fall bli våldtagna för att vi inte gömmer oss på det sätt som deras kvinnor tvingas göra.” skriver en annan.
Ytterligare en granne hakar på med följande mejl: ”Jag kommer inte att våga låta min hustru vara utomhus, i trädgården eller gå hem själv från arbetet. Kommer inte att våga låta våra döttrar komma på besök. Vi blir ju tvungna att flytta till en annan kommun? Förstår ni vad ni gör? Vi bor ju här i Nacka för att det är tryggt?”.
Ett axplock av de protester som Nacka kommun fick ta emot för att man valde att ett kriminellt MC-gäng skulle få stryka på foten för en grupp människor som flytt för sina liv från krig, förtryck och hemskheter som vi i trygga Sverige förmodligen inte ens kan föreställa oss.
Må så vara att man inte behöver vara särskilt rädd för Hells Angels och andra MC-gäng så länge man inte är involverad med dem. Må så vara att de till största delen slåss sinsemellan och man inte behöver vara rädd för så länge man inte muckar gräl med dem. Må så vara att det säkerligen haft en lugnande effekt på området att det finns gangsters med enorm våldskapital huserande där. Vem 17 skulle våga begå inbrott där??
Men det säger ju också en hel del om de protesterande grannarnas människosyn, när de hellre har Hells Angels som grannar än accepterar några människor på flykt i deras ställe. Och det säger ännu mer om vad det faktiskt är som ligger till grund för rasism och främlingsfientlighet, nämligen rädsla för det okända och det man inte vet så mycket om. Framförallt med tanke på hur flyktingfamiljen i slutändan faktiskt tagits emot av grannarna, när man kan misstänka att grannarna faktiskt förstått vilka som flyttat in det aktuella huset. Då har man istället kommit med blommor och vinterkläder till dem.
Givetvis tänker jag inte sänka mig till rasisternas nivå och generalisera över en hel grupp människor. Jag tänker inte ens tänka tanken att alla nackabor, eller ens alla boende i det aktuella området föredrog Hells Angels framför en flyktingfamilj. Naturligtvis finns det vettiga människor även i Nacka. Men de som faktiskt protesterade, de som faktiskt tog sig tid att skriva dessa protestbrev kanske borde fundera lite över sin människosyn och hur deras värdegrund faktiskt är!
 

 
KÄLLOR: DN 1 2
 
Bilden lånad från Wallpaper cave