Äntligen lite julstämning!!

 
Äntligen, äntligen kom det då snö igen! Medan jag var kvar på jobbet igår, började det falla och när jag sedan skulle hem vid 22-tiden hade det fallit närmare en decimeter. Sen har det tydligen kommit ungefär lika mycket till. Jag hade lite svårt att somna inatt och satt uppe en stund. Det var inte långt ifrån att jag faktiskt njöt av att ha snöstormen vinande kring husknutarna. Redan medan jag satt uppe inatt kom plogbilarna och började röja undan snön på körbanorna och under förmiddagen idag tog man trottoarerna. Det var faktiskt en stark känsla av julstämning som inföll sig inatt, med snön som föll utanför medan jag själv satte in med enbart julbelysningen tänd i lägenheten. Lite extra mysfaktor var det faktisk med ljudet från plogbilarna utanför.
Att bussarna haft problem under natten och morgontimmarna är väl egentligen inte så förvånande. Även om alla tillgängliga plogbilar är ute, så tar det ju alltid ett tag innan man fått undan all snö. Så tur är väl att jag inte skulle åka någonstans imorse, i synnerhet inte med buss. Men vad jag förstått på vad jag läst i tidningarna än så länge, så har snöröjning funkat mycket bättre än under snökaoset i november. Dels är det förstås mycket mindre snö som fallit den här gången, men sen kom merpart av snön även under natten då det är mycket mindre trafik i farten och plogbilarna därmed har mycket lättare att komma fram. Sen är det ju faktiskt lite förvånande att oavsett snömängden så blir alla lika överrumplade varje år när första snön och halkan kommer. Det spelar ingen roll om det är en centimeter eller två meter snö som kommer, varje gång är reaktionen ungefär ”oj, snö i november?? Det har AAAAAALDRIG hänt förr!!”. Och det gäller såväl samhällsfunktioner som medbordare. Ingen har bytt till vinterdäck och alla blir lika förvånade över att snön inte röjs inom närmsta halvtimmen utan att det faktiskt kan ta ett par dygn innan det är fullt framkomligt på alla körbanor, gågator och trottoarer igen.
Själv gillar jag dock snön och tycker mig ha rätt bra förståelse för att det ibland tar tid innan man hunnit snöröja överallt. Sen vet jag inte om jag också haft tur och bott på ställen som röjs väldigt tidigt i förhållande till andra områden. Kanske hade jag tyckt annorlunda om jag bott någon annanstans där snöröjningen fungerat sämre.
 

 
Utsikten mot balkongen inatt…
 

 
DN 1 2
 
Bilden lånad från DN