Inget nyårslöfte i år heller

Nyårslöften slutade jag nog ge för ungefär 20 år sedan, efter att ha insett att jag aldrig lyckades hålla dem. På den tiden jag rökte gav jag symboliska löften om att åtminstone försöka sluta röka under det kommande året. De löftena gick det i alla fall att hålla, eftersom det räckte att jag lät bli giftpinnarna under någon eller ett par dagar i januari för att kunna säga att jag åtminstone försökt sluta.
Oftast ger man ju nyårslöften om något man vill förbättra, många gånger att man på ett eller annat sätt ska börja leva lite hälsosammare. Januari sägs vara den bästa månaden för gym och försäljare av rökavvänjningsprodukter, något jag verkligen inte betvivlar. Personligen försöker jag alltid tänka på hur jag äter och se till att träna någorlunda regelbundet. Märker jag att en viss metod inte fungerar för mig, lägger jag om och försöker med någon annan.
Detta årsskifte orkade jag inte ens hålla mig vaken över tolvslaget, så det föll sig i vilket fall naturligt att inte avge något löfte. Med tanke på att väckarklockan var ställd på 04:30 även i morse, kändes det dessvärre inte riktigt aktuellt att vara vaken till efter midnatt. Och idag känns det att det var ett klokt beslut, det hade blivit en tuff dag på jobbet idag annars.
En fördel med att jobba dessa storhelger, är att det oftast är rätt lugnt. Det är inte något jag direkt är bortskämd med från mina år på Polisens ledningscentral, där helgerna ofta var mer hektiska än vardagarna. Jag har till och med hunnit snegla lite på backhoppningen från Garmisch Partenkirchen, ett av få sportevenemang som jag brukar vilja se. Även om det inte är lika intressant längre, när det inte finns så många bra svenska backhoppare.
Det gäller verkligen att förbereda sig för extremt lugna pass, precis på samma sätt som det kan krävas mental förberedelse för väldigt stressiga pass. Själv får jag kruppjuck av att sitta och rulla tummarna i flera timmar. Så jag brukar bunkra upp med läsning, film och en del ”skrivgrejer” när jag vet att det kommer bli lugnt på jobbet. För att inte tala om hur välanvänd jobbets massagestol är under lugna arbetspass. Tyvärr har vi ju inte möjligheten att lämna arbetsplatsen när det är lugnt, utan måste alltid vara tillgängliga. Det har ju varit ett ganska bra inslag på en del tidigare arbetsplatser jag varit på, där man till och med kunnat gå på stan en sväng under lugna arbetspass…
 

 
DN 1
 
Bilden lånad från Doctor Öz