Wallström kritiserar utomrättsliga avrättningar i Israel – kallas antisemit

margot

Utrikesminister Margot Wallström (S), Bild: Aftonbladet

När Simon Wiesenthal-centret rankar de tio värsta antisemitiska händelserna i världen hamnar utrikesminister Margot Wallström på plats åtta. Anledningen är att hon, enligt centret mer oroar sig för terrorister än för deras offer.

Bakgrunden ska vara att Wallström reagerade mot Israeliska utomrättsliga avrättningar av israelisk polis mot de terrorister som utövade den så kallade knivintifadan mot israelisk militär och polis tidigt under våren 2016. Centret kritiserar Wallström för att inte ha tagit avstånd från våldet mot judar i Israel.

Margot Wallström själv säger till Sveriges Radio, måndagen den 15 februari, alltså strax efter helgen då det hände:

Jag har varit väldigt tydlig i att fördöma knivdåden och jag menar att alla måste fördöma knivdåden. Det är inte mera våld som behövs i Mellanöstern, utan vi måste förhindra våld mot civila. Det här är förstås avskyvärda dåd  

Däremot kritiserade Wallström under samma helg runt den 14 februari Israel och varnade för risken för utomrättsliga avrättningar. För detta fick Wallström utstå kritik från det land som brukar kallas Mellanösterns enda demokrati. Att Israel inte är en fullt utvecklad rättsstat vet vi sedan tidigare. I samband med västmedias kritik mot de utomrättsliga avrättningarna mot knivförövarna kallade israel till sig representanter för den utländska presskåren till Knesset för utfrågningar om partiskheten i rapporteringen. Israel har även tidigare försökt styra pressen, media och konsten i Sverige.

Att Israel kritiserar representanter för en rättsstat när denne reagerar mot rättsvidrig hantering av misstänkta gärningsmän är inte förvånande. Vad som är mer förvånande är att denna händelse kallas för antisemitisk av anrika Simon Wiesenthal-centret. Om denna händelse hamnar på topp tio bland världens mest antisemitiska händelser 2016 finns det inte mycket varken Israel eller judar i allmänhet behöver oroa sig för. Frågan är om denna lista hjälper eller stjälper judars seriösa kamp världen runt för trygghet och frihet mot rasism och förtryck?

David Sköld Sällström