Julen 2016

Minns ni jularna när man var liten? Jag minns hur det var snuddpå traumatiskt att kypa i säng på julaftons kväll, då var ju allt det där som man väntat på och längtat efter under ett par månaders tid över. Då, som barn, bestod julen inte av något annat än just julafton, allt annat var liksom transportsträcka till någonting annat. Och när julaftonen var över, då var liksom hela julhelgen över.
Som alla andra år, har julen även i år svischat förbi i en jäkla fart. Knappt har man hunnit blinka, så blev det annandag jul och dags att åka hem till vardagen i Stockholm igen.
Någon nämnvärd julstämning hann inte riktigt infinna sig för min del innan julhelgen kom. Tiden har liksom gått åt till en massa annat. Men när det väl blev kväll den 23 december gick julstämningen ändå inte riktigt att ta miste på. Och till skillnad från när man var liten, känns det inte riktigt som att julen är över när man lägger sig på julaftonskvällen. Som vuxen kan man njuta av lugnet under juldagen och annandagen – har man sedan förmånen att vara ledig under mellandagarna fortsätter givetvis julstämningen även då.
Just i år har jag haft tur med mitt schema och varit ledig över julhelgen liksom merparten av mellandagarna. Visserligen jobbar jag hela nyårshelgen istället, men det känns inte som någon större katastrof. Självklart skulle jag helst vara ledig om det gick att välja, men som skiftarbetare finns oftast inte den valmöjligheten. Då är det oftast så att man får välja mellan att vara ledig under julen eller under nyår – och för min egen del är det då rätt självklart vilket jag väljer. Champagne kan jag dricka när som helst under året, så det gör att det är ganska lättförtjänta pengar att jobba nyårshelgen. Det enda som kan tänkas vara negativt i årets schema för nyår, är att jag ska börja jobba klockan 07:00 på nyårsdagen, så det kommer inte bli särskilt sena övningar på nyårsafton. Beroende på orken, får man helt enkelt se om man ens är uppe över tolvslaget.
 

 
Bilden lånad från Sydsvenskan