Var är julstämningen?

Jag har haft svårt att känna någon riktig julkänsla denna decembermånad. Julgranen är plats, liksom adventsstaken och alla andra julsaker. Jag har hunnit äta julbord och varit på två julmarknader. Men i stort känns det som att de senaste veckorna kretsat kring arbete och att kämpa mot magsjukor och förkylningar. Tiden har liksom inte räckt till att bygga upp en julstämning också.
Julen brukar ligga mig varmt och hjärtat och jag är nog lite av em julfundamentalist som vill fira så traditionsenligt som möjligt. Normalt brukar julstämningen ligga på topp så här dagarna innan julafton, men i dagsläget har jag knappt lyckats förstå att det faktisk bara är ett par dagar kvar till julafton.
Lite dum har jag kanske varit, som åtagit mig saker trots att jag väl egentligen borde varit hemma och försökt bota min förklyning istället. Fredagen tillbringades exempelvis i en studio i Gustavsberg på filminspelning. Någon gång här och där får jag uppdrag som statist i olika filmer och reklamfilmer – och i fredags var just en sådan dag. 12 timmar i en studio var kanske inte riktigt vad kroppen längtade efter – och stundtals fick jag verkligen kämpa för att inte hosta eller nysa när kameran rullade.
Även utan förkylning i kroppen är man rätt mör efter 12 timmars filminspelning, även som statist. Att jag varje gång imponeras av skådespelarna som med samma inlevelse kör samma scen under tagning efter tagning behöver jag knappast förtydliga. Skådespelaryrket är knappast så glamoröst som många vill tro, och jag själv skulle nog inte vilja ägna mig åt det.
Nåja, nu har jag gjort sista arbetspasset den här sidan av julhelgen. Det som återstår är att göra lite sill och julgodis innan julfirande drar igång till helgen. På fredag sätter jag mig i hyrbilen för att köra upp till Hälsingland och Hudiksvall för traditionellt julfirande med familjen. Även om julstämningen inte riktigt velat infinna sig ännu, så ska det i alla fall bli skönt att komma iväg några dagar. Det kommer bli en välförtjänt ledighet, där jag inte kommer åta mig något i form av jobb, utan bara slappna av.
 

 
Bilden lånad från Kayzen