Malmö stad om skolnazisten: Vi utreder ärendet.

malmonazist
Den 20 december skriver ETC om en nazist i Malmö som jobbar på en grundskola. Nazisten är medlem i den grovt våldsbenägna nazistiska grupperingen Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) och ska enligt tidningen ha blivit anmäld av skolledningen för brott mot knivlagen. Mannen ska även ha uttalat sig grovt rasistiskt, både på Facebook och på skolan.

ETC skriver att mannen haft problem att samarbeta med ”vissa föräldrar med utländsk påbrå”. Skolledningen ska ha känt till mannens nazistiska engagemang men mannen är ändå fortsatt anställd på skolan.

Det ska enligt uppgifter bland aktiva antirasister på Facebook röra sig om grundskolan Lorensborgskolan i Malmö. Tidigare har Antifascistisk aktion (AFA) avslöjat att mannen i fråga utnyttjat en Wing Tsun  – lokal för att utbilda nazistiska aktivister i närstrid. En förening där han var instruktör. Efter avslöjandet tvingades han sluta som instruktör och klubben tog avstånd från honom. Något som ledningen på Lorensborgkolan alltså inte har gjort.

Aktivister från bland annat We are Dalarna har försökt nå Lorensborgskolans rektor Jenny Zander men helt utan resultat. Jenny Zander har även försökt påverka tidningens publicering av ärendet.

 ”Skolans rektor tycker inte att tidningen bör skriva om händelsen eller anställningen över huvud taget, med hänsyn till eleverna. – Du får ju fundera på vad du ställer för frågor och tänka på vad du gör för nytta med dina frågor för barnen som går på skolan, säger rektorn”

I ett svar till mig på twitter meddelar dock Jenny Zanders uppdragsgivare Malmö Stad att de håller på att utreda ärendet.

Vi känner till detta och är inne i en utredning. Vi kan inte uttala oss om enskilda medarbetare. /Kajsa grundskoleförvaltningen”

/David Sköld Sällström