Var Rashid Musa (SUM) verkligen glad över attacken i Berlin?

musa
Runt 11 tiden den 20/12 på tisdagens förmiddag lägger den borgerliga bloggen Politikfakta upp en bild på sin Facebook – sida. Den föreställer ordföranden för Sveriges unga muslimer, Rashid Musa och en skärmdump av något Musa skrivit på sin Facebook. Politikfakta vill göra det gällande att Musa hånar offren från den tragiska händelsen i Berlin som skedde sent under måndagskvällen då flera dog och många fler skadades svårt efter en misstänkt terrorattack mot en julmarknad.

Flera ”framstående” opinionsbildare hakade på drevet och menade att Rashid Musas kommentar var smaklöst. Den rasistiska opinionsbildaren Ingrid Carlqvist gick så långt att hon menade att Musa gladdes mord på vita. Den affektstyrde opinionsbildaren Joakim Lamotte var inte sen att haka på tåget. I ett sedvanligt känslostyrt videoinlägg rasade Lamotte över Musas kommentar och bad honom att be om ursäkt.

musalamotte

Varken Politikfakta, Joakim Lamotte eller de mer islamofobiska och rent rasistiska opinionsbildarna bryr sig dock om att kontrollera bakgrunden till Musas kommentar. Och eftersom Rashid Musa nu tagit bort kommentaren väljer jag att gå tillbaka i tiden och göra en tidslinje. Varför skrev Rashid Musa så som han gjorde? Och var kommentaren verkligen riktad mot offren i Berlin? Skulle ordföranden för Sveriges unga muslimer, känd antirasist och förkämpe för unga i förorten, verkligen skriva en sådan kommentar?

Lördagen den 17 december klockan 19.51 lägger den antirasistiska opinionsbildande bloggen Inte Rasist Men upp en status på facebook om att Rashid Musa och Sveriges Unga muslimer skulle vara antisemiter. Detta efter en diskussion på forumet Postkolonialt perspektiv där Musa ur ett just postkolonialt perspektiv uttryckt förståelse för Nation of Islams extrema hållning mot vita under 20 – talets USA. Inte rasist men:s status vållade stor uppståndelse bland sina följare.

Måndagen den 19 december klockan 09.21 lägger Aftonbladet upp nyheten om att bland annat Sveriges unga muslimer blivit av med miljonbelopp i statligt stöd. Under dagen på måndagen aviserade Musa att han hade för avsikt att överklaga beslutet, även det får genomslag i media.

På kvällen den 19 december klockan 20.35 lägger SVT upp nyheten om att en lastbil kört in i en folkmassa i Berlin. Efter en kontroll med Google verkar SVTs artikel vara den första som nämner attacken i Berlin i Sverige. De första femtio träffarna på Google som berör attacken i Berlin har författats antingen väldigt sent på måndagskvällen eller under tisdagen den 20 december och är artiklar som kommer från hela Europa.

På förmiddagen runt 11.00 tisdagen den 20 december lägger alltså Politikfakta upp bilden på Rashid Musa och skärmdumpen på hans kommentar.
3 timmar senare lägger Joakim Lamotte ut sin video där han rasar över Rashid Musa med samma bild som grund. Bilden har nu vid det här laget nått Ingrid Carlqvist som under tisdagskvällen twittrar: ”Någon förvånad över att Rahid Musa gläds åt mördade vita människor?”

musaingrid

Politikfakta lade upp sin bild under tisdagen där Rashid Musa skriver om måndagen. Och eftersom kommentaren är borttagen kan vi bara med säkerhet närma oss sanningen genom det material vi redan har.

  1. Rashid Musa blir under helgen massivt påpassad av Inte Rasist Men (IRM) med anledning av en anklagelse om antisemitism. IRM har i skrivande stund en bra bit över 200 000 följare bara på Facebook. På Twitter har gruppen 30 000 följare.
  2. Under måndagen briserar så uppgiften att organisationen han är ordförande för nekas statligt ekonomiskt stöd. Detta får medialt genomslag. Musa meddelar via medier att han ämnar överklaga beslutet.
  3. Under kvällen på måndagen kommer således nyheten om attacken i Berlin. Då har Rashid Musa gått igenom flera större händelser som påverkat honom och den rörelse han är ordförande för. Musa skriver på sin Facebook: Vem var det som sade att måndagar är trista?

    David Sköld Sällström