Varför fortsätter vi tro på islamisterna?

 

isis

Bild: ISIS – parad,  cnn.com

Fortfarande med facit i hand om vilka som dragit i trådarna bland ”rebellerna” i Aleppo och fortfarande när vi har facit om Baathpartiets politik både i Irak före kriget och i Syrien före den arabiska våren så envisas vi med att fortfarande hoppas på den avstannade och av jihadister kapade revolutionen som kallas den arabiska våren i Syrien.

Vi hoppas för någonstans finns en bild av Assad som en tyrann och av Baathpartiet som korrupta förtryckare. Samma tankar spreds om Saddam Hussein och hans Baathparti. Saddam var diktatorn som spred skräck, Batthpartiet var maskineriet som spred korruption och försatte folk i fattigdom. Med facit i hand nu när vi vet vad som hände i Irak och vad som händer i Syrien så fortsätter vi tro att lösningen är att byta ut sekulära enpartistater i västra och centrala Asien mot teokratiska islamistiska klaner vars mål är att förslava kvinnor och utrota alla som inte tycker som dom.

Efter kriget i Afghanistan när USA – imperialismen drev ut sekulära Sovjet med hjälp av CIA – beväpnade ”rebeller”, påbörjades en makaber utrensning av allt som ansågs mot islams lära.  Mujaheddin, talibanerna, anordnade gigantiska bokbål och konfiskerade bilder, all musik var bannlyst och allt fler kvinnor sågs bära burka i Kabul. Denna central asiatiska metropol som tidigare rymt ett levande kulturliv och ett frihetligt leverne bland en blomstrande medelklass (Seierstad 2002). Allt detta krossat.

Precis som Kabul föll också Bagdad i famnen på islamistiskt våld efter Bushadministrationens olagliga ockupation av Irak. En välmående kulturellt rikt och mångkulturellt och en mångetnisk stad var också Bagdad medelpunkten i unga människors tankar om ett bättre liv i en större metropol. Efter Irakkriget tillsattes en amerikansk shiitisk marionettregering som påbörjade ett fasansfullt förtryck på den sunnimuslimska befolkningen. USA drog sig ut ur Irak och lämnade sunnimuslimerna i händerna på Shiitiska extremister som passade på att hämnas Baathpartiet med exceptionellt övervåld.

Det är så här historien ser ut. Där imperialismen velat byta ut centralasiatiska och västasiatiska ledare i enpartistater har också det islamistiska mördandet och det jihadistiska förtrycket fått ökat spelrum. Sunniextremisterna i ISIS är bara en i raden av islamister som skapats ur imperialismens aska. Och ändå tror vi på att USA – imperialismens försök att byta ut Assad med att på nytt beväpna islamister ska lyckas.
Trots att vi har facit i hand. Från Kabul, från Bagdad och nu från Palmyra, Mosul och Aleppo.

Al – Nusra fronten (Al – Qaida i Syrien), ISIS och diverse andra radikala jihadkrigare vill inte se ett fritt Syrien lika lite som Mujaheddin ville se ett fritt Aghanistan. De vill återskapa en islamisk stat med sharialagar, kvinnoförtryck och hårda religiösa regler med sedlighetspoliser och offentliga avrättningar. Det är vad som väntar om Assad förlorar Syrien till dessa mördare. Arabiska våren har varit en katastrof för flertalet länder i Mellanöstern och den lögnen fortsätter att gäcka araber över den asiatiska kontinenten. Bara för att vi i väst har någon romantisk bild av arabiska vårens fortlevnad så gör vi det möjligt för religiösa fundamentalister att ta människor som gisslan.

Vi måste upphöra att leka i centralasien och låta suveräna nationers ledare och folk göra upp sinsemellan. Bara så kan vi få fred i Syrien och i Irak.

David Sköld Sällström