En politik som är bra för alla, inte bara för de rikaste

Det går bra för Sverige är något man ofta får höra från regeringen. Och visst. Sverige som land är rikare än någonsin tidigare. Vi har aldrig tidigare haft så många miljardärer som nu. Storbankerna gör nya rekordvinster. Riskkapitalbolag kan ta ut miljard efter miljard av dina och mina skattepengar i vinster från välfärden och placera i olika skatteparadis. Osv osv osv.

Men samtidigt som pengarna på vissa håll flödar fritt ner i fickorna på de rikaste, bankdirektörerna och riskkapitalister så kan vi läsa artiklar om hur Sverige är det västland där klyftorna mellan fattiga och rika har ökat mest. Vi kan läsa om hur alltfler riskerar att bli fattigpensionärer. Vi kan läsa om hur jakten på sjuka och utsatta fortsätter för att ”minska kostnaderna”.

Vad hjälper det att Sverige är rikare än någonsin när din mormor måste söka hjälp av stadsmissionen för att pensionen inte räcker till? Vad hjälper det dig att storbankerna gör nya rekordvinster när du måste välja mellan att betala hyran eller köpa en ny vinterjacka till ditt barn? Vad hjälper nåt av detta din syster när hon får sina assistenttimmar neddragna till ett minimum?

För oss i Vänsterpartiet är det viktigt att utjämna inkomstskillnader som har ökat och satsa på välfärden. Ekonomisk jämlikhet är avgörande för ett samhälles utveckling. Jag tror också att folk tycker det är rimligt att rika människor bidrar mer än idag till detta. Ändå har vi kvar ett skattesystem som högerregeringen riggade om för att gynna de rikaste.

I vårt budgetsamarbete med regeringen har vi fått igenom flera viktiga välfärdsreformer. Men hittills har vi bara lyckats få med regeringen på små justeringar i skatterna. Nu, när regeringen har chansen att se till att de rika åter får vara med och bidra till samhällsbygget, verkar de inte lika pigga på att rulla tillbaka denna politik för växande klyftor.

Det beklagar vi, för Vänsterpartiet vill se en ekonomisk politik som är bra för alla, inte bara för de rikaste.

Kaj Raving (V)

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,