Säg vad ni menar, moderater

1526889_10151831577841078_1203438804_n

(Publicerades i TTELA 161208)

Moderaterna med Jennie Bergius i ­spetsen gör ett tappert försök att framställa Socialdemokraterna och oss i Vänsterpartiet som ”bromsklossar” i senaste fullmäktigedebatten.

Att vi enbart vill bygga hälften så många lägenheter som det är ”möjligt” via det kommunala bostadsbolaget Eidar. Varför säger ni Moderater inte rätt ut till ­stadens invånare vad denna moderata ”handlingskraft” innebär? Sluta göm er bakom fina ord som ”finansiell riskexponering”.

För är det inte så att ni driver på för att sälja ut hundratals hyresrätter för att finansiera ­nybyggnation? Ert vurmande för hyresgästerna klingar riktigt falskt. För vi vet vad som händer när allmännyttan säljs ut. Vi ser det över hela landet. Lyxrenoveringar med upp till 80 procent i hyreshöjning, ombildning till bostadsrätter för de välbärgade och i värsta fall vanvård med bristande underhåll och misär. Sanno­likheten att sålda lägen­heter kommer leda till Eidars direktiv om att ”erbjuda ett prisvärt ­boende för alla” är liten.
Varför driver ni inte på att näringslivet, som ni ann­ars säger er företräda i alla lägen, tar ett större ansvar för bostadsbyggandet i Trollhättan?

Vänsterpartiet vill ha rejäl samhällsförändring. Vi vill ha ett samhälle som fungerar. Men vi tänker inte vara vårdslösa på vägen dit. Vi föreslog i valrörelsen ett aktieägartillskott från staden på 500 miljoner till Eidar för att öka byggtakten. Något vi fortfarande står för men vi vet också att nya bostäder inte är den enda investering som staden står inför.
Våra andra bolag, bland annat Teab, står inför stora utmaningar med nytt vattenverk och ny VA-infrastruktur. Här räcker inte drygt 1,6 miljarder i sparkapital så långt som man kan önska. Det är skillnad på vad man vill och vad man kan göra.

Vi ser gärna en ökning av antalet hyresrätter som byggs men inte till vilket pris som helst. Vi arbetar för att öka Eidars vision om 1 000 nya lägenheter till 2030. Men så länge Vänsterpartiet har ett finger med i spelet säljs inga lägenheter.

Tobias Sandberg (V)
fullmäktigeledamot
Mattias Foldemark (V)
fullmäktigeledamot